2012. 11. 21.

Természetes fényt mindenhova! Így működik a fénycsatorna


A természetes fényforrások nem csak energia számlánkat csökkentik, de közérzetünket is javítják. Az egészséges otthon elengedhetetlen kelléke a megfelelő mennyiségű természetes fény. A leghatékonyabb fényforrás a nap hiszen itt nincs átalakítási veszteség, mint az elektromos lámpák esetében.
Egy új ház tervezésekor ezt már általában szem előtt tartják az építők megfelelő tájolással és nyílászáró méretezéssel maximalizálva a természetes fényforrások hatásfokát.
Egy meglévő előnytelen tájolású épületben vagy egy régi parasztházban, de akár újabb otthonok ablaktalan helységeiben is más megoldás után kell néznünk.



A fénycsatornák (angolul tubular daylighting device) pár éve jelentek meg a házépítő piacon.
A szerkezet a tetőről a kívánt helységbe vezeti a napfényt egy tükrös bevonatú csatornában/csőben. A hatékonyságot a tetőoldali fénygyűjtő kupola kialakításával és a szoba oldali fényelosztó prizmák alkalmazásával maximalizálják a különböző gyártók. A fénycsatornák tökéletesen szigeteltek, így nem kell félni sem a nyári hőátadástól, sem a téli hőveszteségtől.

Ma már Magyarországon is széles választékban kaphatók, érdemes használatukat, beépítésüket megfontolni ott, ahol napközben is gyakran kell lámpát kapcsolni. 

Gardrób
Lépcsőház