2013. 04. 26.

Tavaszi gyepkarbantartási feladatok


A jó idő beköszöntével eljött az ideje, hogy a ház egy, a téli időszakban elhanyagolt részére fordítsuk a figyelmünket: a gyepre.

Bár a fű nem volt egész télen a hó és jég takarásában, mégis jót tesz neki egy kis gondoskodás téli álmából ébredve. Ha nyáron sűrű, gyommentes füvön szeretnénk heverészni, akkor ehhez most kell megtennünk a szükséges lépéseket. Az alábbi tanácsokat követve a te kertedben garantáltan gyorsabban éled fel a fű, mint a szomszédéban:

  1. A tavaszi nagytakarítás. A használaton kívüli gyepen összegyűlik a kosz, sár, lehullott levelek, elszáradt növények. Itt az idő, hogy tisztára fésüljük a füvet és ehhez a legjobb eszközünk a gereblye. Egészen mélyen húzzuk át a gereblyét a füvön, hogy kiszedje az elhalt régi fűszálakat. Ne hagyjunk ki egyetlen négyzetmétert sem, mert az remek táptalaja lesz a mohának.
  2. A komposzt ideje. Aki tavaly gyűjtötte a komposztot, annak most jött el az ideje a „szüretnek”. Ha ősszel nem trágyáztad a gyepet, akkor egy könnyű tavaszi trágyázás biztosan ráfér. Az érett házi komposzt tökéletes talajtakaró trágya. A legegyenletesebben egy kézi szórókocsival tudjuk szétteríteni a gyepen. 
  3. Most kapjuk el a gyomot! A széles levelű, szétterülő gyomok, mint például a pitypang most hozzák új hajtásaikat. Most érdemes rájuk támadni mielőtt virágzani kezdenek és szétszórják magjaikat. Ha szeretnéd kerülni a gyomirtó szereket, akkor a gyomkiszedés egy tökéletes feladat a gyerekek számára. Adj a kezükbe egy ültető kanalat és jutalmazd fagyival az elvégzett munkát! A moha ellen a vasgálic 1%os oldata a leghatékonyabb. A „rozsdás vízzel” végig kell locsolni a gyepet és pár nappal később az elbarnult mohát gereblyével lehet kifésülni.
  4. A barna és kopasz pontok befedése. Most jött el az idő azoknak a halott foltoknak az újratelepítésére, ahol alig vagy egyáltalán nem hajtott ki a fű. Szórjuk be fűmaggal, takarjuk mulccsal és tartsuk nedvesen. A mulcsozásról részletetesen itt olvashatsz. Ne felejtsd el, hogy a madarak is szeretnek rájárni a kiszórt magokra. Őket a közeli fákra, bokrokra aggatott régi CD-kkel tudjuk távol tartani, elijeszti őket a visszavert fény csillogása.
  5. Levegőt! A hideg és fagypont alatti hőmérsékletek összetömörítik a földet, ami nem tesz jót a gyepnek. Az összetömörödött talaj megakadályozza a gyökerek mélyre hatolását és így nagyban hozzájárul a moha és a gyomok elszaporodásához. Nagyobb kertben érdemes fűszellőztető, talajlazító gépet kölcsönözni. Kisebb kertekben vasvillával szurkálva, vagy fűszellőztető gereblye használatával lazíthatjuk a talajt és juttathatjuk helyhez és levegőhöz a fű gyökérzetét.
  6. Javíts a fűnyíró hatásfokán! Valószínűleg a garázsban pihent az elmúlt négy-öt hónapban, szóval jót tesz neki egy alapos átnézés, beleértve a legfontosabb feladatot, az éves pengeélezést is. Az életlen fűnyíró nem vágja, hanem tépi a füvet, amitől rojtos, száradt lesz a fűszálak vége, így barnás árnyalatot adva az egész gyepnek. Ne feledkezzünk meg egy alapos tisztításról sem, főleg a fűnyíró alján. A tavaly ráragadt gyomnövénymagok és moha darabok most a friss gyepre kerülve új életet kezdhetnek!
 Amint az új fű kihajtott és a gyep újra zöldell, kezdődhet a heti fűnyírás. A fű 5-6 centi hosszúra nyírva érzi a legjobban magát, de a nyári kánikulában érdemes kicsit hosszabbra hagyni, hogy megvédjük a kiégéstől.