Nem értettem, hogy miért nem működik az én komposztálóm úgy,
mint ahogy az a hazai komposztáló kisokosokban olvasható.
Aztán rátaláltam a treehugger.com cikkére,
ami a WellHome infografikáját népszerűsíti.
A kiadvány remekül összefoglalja, hogy miért komposztáljunk,
milyen komposztálási módok vannak és segít kiválasztani, hogy melyik passzol
leginkább a mi stílusunkhoz.
A komposztálás előnyeiről és környezeti hatásairól kimerítően lehet olvasni a már említett kisokosokban. Ami számomra sokkal izgalmasabb, az összefoglaló, ami a különböző komposztálási módozatokat csoportosítja.
Melyik komposztálási mód való neked?
Vannak komposztálási módok amelyek több időt és helyet
igényelnek mások erősebb gyomrot kívánnak.
Meleg komposztálás
Idő:
+ Hely: + Undorfaktor: +
A meleg komposztálás során a komposzthalom belsejében
megemelkedik a hőmérséklet, ami ideális feltételeket teremt a hulladékot
lebontó mikróbáknak.
A meleg komposztálásnak nincsenek extra költségei, de
nagyobb figyelmet igényel.
Amire szükséged van:
25 egységnyi szén („barna” hulladék, például levél vagy
kezeletlen hullámpapír)
1 egységnyi nitrogén („zöld” hulladék, például konyhai
zöldség maradványok vagy levágott fű)
A komposzthalmot 2-3 hetente át kell forgatni, hogy az érési
folyamat ne álljon le.
Megfelelő kezelés esetén a komposzt néhány hónap alatt
elkészül.
Egy komposztkeverő berendezés tovább gyorsíthatja a
folyamatot.
Egy kis érdekesség: a komposzt által termelt hővel kerti
zuhanyt, melegvíz rásegítést üzemeltethetünk, de megfelelő keretek között akár
főzhetünk is.
Hideg komposztálás
Idő: + + Hely: + +
Undorfaktor: +
A hideg komposztálás nem igényel a meleg módozathoz hasonló
precizitást.
Egyszerűen összekevered a rendelkezésedre álló szerves
hulladékot. A komposzt halom belső hőmérséklete ritkán emelkedik a külső
hőmérséklet fölé.
A komposztálási folyamat egy évig is eltarthat.
A kész komposzt a halom aljáról gyűjthető össze, ebben
segíthet speciális komposztáló edény használata.
Ez a módozat tökéletesen megfelel egy egy személyes
háztartásnak, ahol nem keletkezik sok hulladék.
Mivel a hőmérséklet alacsony marad, az esetleges kórokozók
sem pusztulnak el, így hús vagy más kórokozót tartalmazó anyag nem kerülhet a
komposzthalomba.
Összegyűrt újságpapír (ólommentes) hozzáadásával
biztosíthatjuk a komposzt szellőzését és a komposztálási folyamat sikerességét.
Sokak szerint ez a módozat több hasznos mikroorganizmust
hagy meg a végtermékben.
Gilisztakomposzt, azaz komposztálás gilisztákkal.
Idő: + Hely: +
Undorfaktor: + +
Gilisztákkal a komposztálás gyorsabb és kisebb helyet
igényel. A giliszták komposztálása eltünteti a legtöbb növénybetegséget. A
komposztálást elkezdheted akár két műanyag edénnyel némi újságpapírral és
gilisztákkal.
Levélkomposzt
Idő:
+ + Hely: + + Undorfaktor: +
A fákról ősszel lehulló levelek nagyon jó komposztálási
alapot képeznek.
A levélkomposzthoz a lehulló leveleket összegyűjtjük és
rothadni hagyjuk.
A komposztálási folyamat ugyan hosszú időt vesz igénybe, de
nem igényel semmilyen beavatkozást.
A végeredmény nem olyan jó minőségű, mint az általános
komposzt, de virágfölddel keverve jól használható a kertekben.
Kukackomposzt
Idő:
+ Hely: + Undorfaktor: + +
A kukackomposztálás a légylárváját használja a szerves
hulladék lebontásához.
A végeredmény föld helyett egy folyadék, ami tápanyagokban
nagyon gazdag.
A komposztáláshoz speciális komposztálóedényre van szükség.
A melléktermékként felnövő lárvák csirkék vagy halak
tápanyagául szolgálhatnak.
Emberikomposzt, az emberi ürülék komposztálása.
Idő:
+ Hely: + Undorfaktor: + + +
Érdemes kicsiben kezdeni, némi vizelet hozzáadásával a
normál komposzthoz.
A férfi vizelet sokkal hatékonyabb, mint a női.
Egy komposztáló WC használata a folyamatot gyorsabbá,
egyszerűbbé és higiénikusabbá teszi.
Ha megtaláltad a számodra megfelelő komposztálási módot,
akkor már csak el kell kezdeni gyűjteni az alapanyagokat és beindítani a házi
komposztálódat!