2013. 01. 28.

Előrelátó tervezés - A változó igényekhez alkalmazkodó otthon


Beköltözünk egy házba és menet közben felvetődik egy csomó praktikus átalakítási ötlet. Csillár helyett spotlámpa, merre nyíljon az ajtó, cseréljük meg a hálót és a dolgozó szobát, stb.
A legelőrelátóbb tervezés mellett is változnak az ember igényei és változik az élethelyzete, életvitele. Felnőnek a gyerekek, nehezebben megy a hajolgatás, jó volna, ha a dédi is velünk tudna lakni.

Bizonyos átalakítások kis ráfordítással kivitelezhetők, másokhoz át kell alakítani az egész házat.
Gondos tervezéssel felkészíthetjük otthonunkat az idők során változó igények, új funkciók betöltésére.
Új ház építésekor legtöbben több évre, vagy akár évtizedre szándékoznak berendezkedni, mások esetleg csak rövidebb költöznek be. Akármi is a terv az új ház valószínűleg nem képes megfelelni az építmény élettartama során megjelenő változó igényeknek.

yourhome.gov.au

A magyarországi demográfiai változások következtében az átlagos magyar háztartás mérete csökken, lakói átlagéletkora nő, egyre több ember él egyedül idősebb korában.

Átalakultak az otthon funkcióival szembeni elvárások is. Egyre többen dolgoznak otthonról. Ugyanaz a tér az idők során különböző szerepekben kell, hogy megfeleljen: otthoni iroda, tinédzser szoba, hálószoba, vendéglak.
Az otthonnal kapcsolatos elvárások az idővel a lakók fizikai korlátai mentén is változnak. Bárki szembesülhet rövidebb, vagy hosszabb távú fizikai korlátozottsággal az élete során sérülés, betegség vagy csak az öregedés fizikai hatásai miatt. Az aktív időskor meghosszabbodásával egyre általánosabb igény, hogy egy otthonnak képesnek kell lennie mozgásában, tevékenységeiben részlegesen korlátozott lakók kiszolgálására is.

Az univerzális ház

Van egy univerzális háznak nevezett tervezési koncepció, amely olyan lakóhelyek kialakítására törekszik, melyek a lehető legszéleskörűbb közönség számára válnak megfelelő otthonná az átalakítás igénye nélkül.
Ezekben az épületekben a terek kialakítása, a beépített berendezések és eszközök mind azt a célt szolgálják, hogy minden korosztályú illetve fizikai adottságokkal rendelkező lakó számára kényelmesen használható legyen. Például a megszokottnál szélesebb bejárat kialakítás lehetővé teszi, hogy az babkocsival, járókerettel vagy kerekes székkel is könnyen használható legyen.
A berendezések terén például sok a mozgásában korlátozott személy könnyebben boldogul a karos csaptelepekkel, mint a tekerős verziójúval. Ugyanígy az ajtógombok helyett kilincs alkalmazásával, fényszabályzós kapcsoló helyett billenőkapcsoló alkalmazásával már az építéskor olyan környezetet biztosíthatunk, ami később külön átalakítás nélkül válhat otthonává speciális igényű lakóknak is.
Amikor egy házat később szerelünk fel bejárati rámpával, korlátokkal, kapaszkodókkal egy fajta közintézményi képet kapunk eredményül. Az univerzális tervezési koncepció nem kimondottan az idősek vagy fogyatékosok számára kínál eszközöket, hanem olyan általános megoldásokat javasol, amik az emberek nagy része számára nyújtanak kényelmesebb hozzáférést az épület funkcióihoz.
Lépcső nélküli bejárati dizájn kialakításával megelőzhetjük, hogy később rámpát vagy korlátot kelljen felszerelnünk, de megkönnyítjük a babakocsis közlekedést is.

yourhome.gov.au


Az alkalmazkodó otthon

Amellett, hogy a legszéleskörűbb használói csoport számára lett tervezve, az igényekhez alkalmazkodó ház koncepciója olyan átalakítási lehetőségeket is tartalmaz, amelyekkel könnyedén teljesíthetők egy új lakó speciális igényei. Olyan lehetőségek tartoznak ide, mint a konyhai felületek átméretezhetősége, fürdőszoba átalakítási lehetőségei, világítási opciók és esetleges olyan eszközök felszerelése, amik követik a változó életkorú és fizikai állapotú lakó változó igényeit.
Ha kiindulásként azt tartjuk szem előtt, hogy a ház kerekesszékes lakó számára is kényelmes legyen, akkor az így kialakított térben biztos, hogy járókerettel, babakocsival, kézikocsival is könnyebb a mozgás.
A változó igényekhez alkalmazkodó ház hatékonyan képes követni a benne lakók idők során változó igényeit költséges átalakítások nélkül, úgy képes követni az életmódváltásokat, hogy nincs szükség szerkezetének és a kiszolgáló tereinek jelentős átalakítására.

yourhome.gov.au