2013. 03. 20.

Walipini, üvegház a föld alatt


Legutóbb a magaságyás praktikusságáról áradoztam, most az ellenkező irányba, a föld alá nézek egy okos kertészeti növénytermesztési megoldásért.

A hidegebb klímán dolgozó kertészek üvegházakkal, fóliasátrakkal próbálják a növénytermesztési szezont elnyújtani. Ezeknek a kialakítása és fűtése komoly költségekkel jár. 
Egy sokkal olcsóbb megoldást kínál a Dél-amerikai Andok hegyvidékén kialakított növénytermesztési forma, a Walipini.

www.neo-farms.com


A Walipini nem más, mint egy földbe ásott fóliasátor. A „Walipini” szó az Aymara indiánok nyelvén a „melegség helyét” jelenti. A Walipini a természeti erőforrásokat hasznosítja, hogy meleg, jól megvilágított, stabil környezetet biztosítson az egész éves növénytermesztéshez. A kb 2 méterrel a föld alatt kialakított ágyás és a nap sugárzásának felfogása és tárolása a hatékony Walipini építésének legfontosabb alapelvei.
A rendszer a passzív szolár fűtés és a földházak konstrukciójának kombinációja.

www.bensoninstitute.org

A Walipini egy téglalap alakú, körülbelül 2m mély gödör a földben műanyag fóliával letakarva.
A téglalap hosszanti oldalát a téli nap irányába tájoljuk. Az építmény hátsó fala vastag vályogtéglákból épül. Az első fal sokkal alacsonyabb, ez biztosítja a fólia tető lejtéséhez megfelelő szöget. A tető teljesen lefedi a gödröt és biztosítja, hogy a napfény sugarai áthatoljanak létrehozva a növényeknek szükséges stabil, meleg környezetet, míg a fólia két rétege közötti légréteg biztosítja a szigetelést.
Az amerikai, fenntartható növénytermesztést népszerűsítő non-profit szervezet, a Benson Institute kézikönyve kimerítő leírással szolgál a Walipini tervezése és építése során is szem előtt tartandó szigetelési, öntözési, szellőztetési feladatokra.
A Benson Institute tapasztalatai szerint egy 6m x 22m Walipini megépítése kb 300 dollárba kerül, ami a hazai építőanyag árak mellett is csak kb 100 ezer forint. 

www.peswiki.com